Moderátoři: Tomako, smith

Profilový obrázek
czktmichal

Uživatel

Zaregistrován:
20. 8. 2025

#1 20. 8. 2025, 09:09

Zdravím. Měl bych prosbu a dotaz. Jak se vyznáváte v bankovkách když chcete nějakou koupit a chcete rychle zjisti jestli se vám hodí do série, buď jako postupka nebo řada. Nechce se mi furt otevírat album a hledat co to vlastně za řadu a čísla mám a jestli zrovna ta by se mi hodila. A ne vždy člověk má album u sebe. Mate nejakou aplikaci v mobilu na to? Děkuji za pomoc.

Profilový obrázek
majkl

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2010

#2 21. 8. 2025, 00:14

No, já používám aplikaci, kterou mám v hlavě. Ale je pravda, že postupky a řady nesbírám, takže to mám v tomto směru trochu jednodušší. Takovéto složitější věci si všichni musíme poznačit. Ideálně do katalogu, což je věc, kterou má stejně každý pořád po ruce. Nebo někam bokem - notes, papír apod. Vždycky je to rychlejší než mobil. A hlavně trvanlivější, protože takové seznamy si člověk vytváří mnoho let.

Profilový obrázek
Koiko Tomio

Uživatel

Zaregistrován:
18. 11. 2009

#3 22. 8. 2025, 15:06

přesně na toto používám na mobilu stránky "Moja Zbierka"

Profilový obrázek
czktmichal

Uživatel

Zaregistrován:
20. 8. 2025

#4 23. 8. 2025, 11:40
No, já používám aplikaci, kterou mám v hlavě. Ale je pravda, že postupky a řady nesbírám, takže to mám v tomto směru trochu jednodušší. Takovéto složitější věci si všichni musíme poznačit. Ideálně do katalogu, což je věc, kterou má stejně každý pořád po ruce. Nebo někam bokem - notes, papír apod. Vždycky je to rychlejší než mobil. A hlavně trvanlivější, protože takové seznamy si člověk vytváří mnoho let.

Ano. Ale když budu ve vlaku nebo v autobuse nebo čekat na výdej zboží tak když nemám co dělat tak chodím na Aukro apod a koukám po bankovkách. A notes vždy mít u sebe nebudu. Proto jsem doufal že bude nějaká aplikace nebo PDF kde bych se mohl podívat jestli se mi hodí do sbírky nebo ne.

Profilový obrázek
mischel13

Uživatel

Zaregistrován:
2. 11. 2008

#5 24. 8. 2025, 09:18
Ano. Ale když budu ve vlaku nebo v autobuse nebo čekat na výdej zboží tak když nemám co dělat tak chodím na Aukro apod a koukám po bankovkách. A notes vždy mít u sebe nebudu. Proto jsem doufal že bude nějaká aplikace nebo PDF kde bych se mohl podívat jestli se mi hodí do sbírky nebo ne.

Dostal jste radu od zkušeného sběratele. Na vašich příspěvcích je vidět, že jste opravdu začátečník. Sběratelství je běh na dlouhou trať a sám časem zjistíte, kde se nejlépe shánějí nové bankovky do sbírky. Aby sbírka za něco stála, to jsou stovky, možná tisíce hodin hledání nových kousků, ale ne jen přes mobil, i osobní hledání na různých aukcích, burzách, setkáních sběratelů atd. Prvním počinem začátečníka je, studování dostupné literatury o bankovkách, kde si také můžete dělat poznámky ke svému sbírání. Většina sběratelů má svou sbírku za ta léta "v hlavě" a chodí právě jen s tím katalogem a se svými poznámkami. Série a postupky mnoho lidí nesbírá, ale rozšiřují sbírku o nové bankovky, které jim ještě chybí. Pokud sesbíráte všechny bankovky do sbírky, tak můžete sbírku rozšovat o série a postupky, chybotisky atd., ale myslím si, že za 10 let se bude na tu vaši už jen prášit.

vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek

Poslední úpravu provedl(a) mischel13 v 24. 8. 2025, 11:37

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.